הפוסט הזה לא יעסוק בנושא קידום אתרים באינטרנט בצורה "נכונה" או לא על פי גוגל (White hat or black hat seo) אלא בסוגיה אתית מול לקוחות פעילים בתחום קידום האתרים בגוגל.
הפוסט הזה מגיע כתגובה למקרה שעליו פורסם ב-YNET ב 5.3.09:
"התובע X, טוען כי שכר את מקדם האתרים Y, כדי לפרסם את אתר העסק שלו, אך גילה כי המקדם השתמש בו כדי לפרסם את המתחרה – אחיו"
(תודה רבה ל yuvall10 מקומונת קידום אתרים באינטרנט בתפוז שהסב את תשומת הלב למקרה)
הערה חשובה – אין לי מושג אם מה שנכתב בכתבה אכן נכון וזה לא באמת מעניין אותי. מה שכן מעניין אותי ורלוונטי עבורי ועבור לקוחותיי (ולקוחותיי העתידים) הוא ההיבט המוסרי בנושא קידום אתרים בגוגל.
הנושא של ספק שנותן שירות לחברות שהן מתחרות ישירות הוא בעייתי במקרים רבים כאשר יש להבדיל בין שני מקרים שונים:
1. הלקוח מהווה "עוגן" תקציב מרכזי עבור הלקוח, כלומר, מרכז 5% או יותר מן ההכנסות השנתיות שלו (דוגמה – לקוח גדול במשרד פרסום)
2. הלקוח מהווה נתח קטן מן חברה שמספקת שירותים דומים. (דוגמה – לקוחות של חברת סלולר)
במקרה של לקוח שמהווה תקציב "עוגן" עבור ספק מסוים רצוי מאוד לחתום על הסכם בלעדיות שבו הספק מנוע מלטפל במתחרים ישירים. פיתרון זה נהוג למשל במשרדי פרסום שלעיתים מקימים משרדי פרסום משניים על מנת שיוכלו לטפל בלקוחות מתחרים ללקוח גדול של המשרד הראשי.
במקרה השני בד"כ המוצר שיסופק יהיה מוצר מוגדר מראש בצורה מדוייקת כאשר הלקוח יכול לבדוק אם הוא קיבל את השירות שהוא הזמין ולא קיים עניין לויכוח בין לקוחות.
הבעיתיות למעשה נוצרת במקרים של לקוחות אשר לא שייכים לאף אחד מן התחומים המוגדרים כאן.
מה קורה עם לקוח שצריך לקבל מהספק שלו שירות, צריך לקבל יחס אישי ופעילות ש"תפורה" עבורו אבל לא מייצר עבור ספק שירות קידום האתרים הכנסות מספיקות על מנת שהוא "יוותר" על עבודה עם מתחרים מאותו תחום?
ריכזתי כאן 6 נקודות שאני מאמין בהם באופן אישי ואני שמח לשתף אותם עם לקוחות פוטנציאלים, לקוחות קיימים ועמיתים למקצוע. נקודות אלו מיועדות הן ללקוחות והן לספקים שונים של שירותי קידום אתרים באינטרנט והן מיועדות לפתור דילמות עתידיות מהסוג שתואר בכתבה (כמקרה קיצוני של בעיה זו)
הערה – נקודת המוצא כאן דנה על שירות קידום אתרים באינטרנט באופן קבוע (ריטיינר) ולא על ייעוץ בנושא קידום אתרים בגוגל.
עבור הלקוחות:
- דאגו להבין מנותן שירות קידום האתרים מה אתם הולכים לקבל במסגרת הפעילות עם פירוט רב ככל האפשר בנושא יצירת הקישורים ופעילויות אחרות. לדוגמה, האם הוא הולך לייצר עבורכם בלוג שיקושר לאתר שלכם? האם הוא הולך לשלב את הפוסט שלכם בבלוגים קיימים שלו?
- דאגו לבקש דוגמאות וסגרו זאת ברמת החוזה מול הפרילאנס/חברה שבחרתם. אין ספק שכל ספק יכול להגיע עם מקומות "מיוחדים" משלו ליצירת לינקים אבל תמיד ניתן לבקש מן הספק דוגמאות לעבודה שלו ולקישורים שנוצרו עבורכם.
- תשקיעו מעט ותכירו את התחום. אין ספק שהרבה גורמים פונים לתחום כי הם לא מכירים אותו מספיק וכי הם מעוניינים בגורם חיצוני שיטפל בו עבורם אך גם מנהלי השיווק ומנהלי הפירסום שוכרים משרדי פרסום ועדיין יודעים איך לבדוק רייטינג. הלמידה הבסיסית בתחום אורכת מספר מועט מאוד של ימים ולכל העוסקים בתחום כדאי להכיר את התחום המעניין (לפחות לדעתי) של קידום אתרים באינטרנט.
עבור ספקי השירותים השונים בתחום קידום אתרים באינטרנט:
- אם קיבלתם תקציב קידום אתרים חדש, קודם כל – מזל טוב. לאחר מכן דאגו להבהיר ללקוח שאתם מטפלים בלקוחות דומים מאותו התחום (אם זה אכן נכון).
- אם קיבלתם לקוח חדש שמתחרה ללקוח קיים, דאגו לעדכן את הלקוח.
- כאשר אתם מגיעים לסיטואציה הזאת – אם אתם מעסיקים מקדמי אתרים או יצרני תוכן שכותבים עבורכם, דאגו להפרדה בין מקדמי האתרים או יצרני התוכן כך שכל אחד יטפל בכמה שפחות מתחרים.
נכון שישנם דברים שכל מי שעוסק בתחום רוצה לשמור לעצמו וזה לגיטימי. אבל ברגע שזה עלול לפגוע בלקוח המשלם זה הופך להיות לא לגיטימי לחלוטין ובעייתי מבחינה אתית.
בסופו של דבר – השורה הסופית היא שקיפות ותיאום ציפיות בין הלקוחות לבין העוסקים בתחום קידום האתרים.
Comments
מסכים איתך,אתגר, הבסיס לכל הענין הוא תאום ציפיות.
גם ההפרדה בין לקוח גדול ל"קטן" הגיונית, בתנאי שהלקוח מבין את מעמדו
בלוג מצוין! מלא טקסט וחומר לקריאה אבל יש לי שאלה.
אני משתמש גם בוורדפרס והתקנתי את התוסף "global translator" אבל הבנתי שיש עליו השלכות SEO לא קטנות. גוגל רואה את הדפים המתורגמים כספאם. אמת בדברי?
תודה רבה.
לא נראה לי שזה עושה בעיות
תקיש "קידום אתרים באינטרנט" או "קידום אתרים בגוגל" ותראה את המיקומים שלי. ואני אתר של בערך 3 חודשים…